Arrangörerna på Himmelska fridens torg vaknar i Hongkong under uppror

En demokratiskt grupp i Hongkong, som höll årliga vakningar för att minnas offren för Kinas militär under protesterna på Himmelska fridens torg 1989, har röstat för att upplösa under ett angrepp mot politisk aktivism i den semi-autonoma staden.

Polisen hade meddelat Hong Kong -alliansen till stöd för patriotiska demokratiska rörelser i Kina förra månaden att den var under utredning om påstått arbeta för utländska intressen, en anklagelse som gruppen förnekar.

Medan de kallade sonden ett missbruk av makt, röstade kärnmedlemmarna 41-4 vid ett möte på lördagen för att få den 32-åriga gruppen att upphöra.

Tiotusentals människor hade deltagit i den årliga vaken tills myndigheterna förbjöd den 2020, med hänvisning till åtgärder mot pandemi.

Regeringens utredning kom under tunga restriktioner för människor i Hong Kong efter massprotokollprotester 2019 och införandet av en omfattande nationell säkerhetslag av Kinas styrande kommunistparti förra året.

Lagstiftningen kriminaliserade effektivt opposition och starkt begränsat yttrandefrihet, medan andra åtgärder kraftigt har minskat folkligt deltagande i stadens valprocess.

Lagen, som förbjuder subversion, avskiljning, terrorism och utländsk samverkan för att blanda sig i stadens angelägenheter, har tvingat flera civila organisationer att upplösa eller se deras band till regeringen bryta.

Mer än 100 pro-demokratiska aktivister har gripits enligt lagen, inklusive ledare för Hongkongalliansen, medan andra oppositionella har sökt asyl utomlands eller blivit skrämda till tystnad.

I augusti sa den framstående Hong Kong Civil Human Rights Front, som består av en massa medlemsorganisationer, att den inte längre kunde fungera och valde att upplösa.

Gruppen hjälpte till att organisera stora protester under 2019, som blev alltmer våldsamma eftersom mestadels unga demonstranter kämpade mot polisen.

Den årliga vaken hade hedrat dem som dog när Kinas militär våldsamt undertryckte massiva pro-demokratiska protester på Pekings Himmelska fridens torg den 4 juni 1989.

Tens of thousands of people would would attend the annual vigil

Ämnet har länge varit tabubelagt i Kina och Hongkong hade varit det enda stället i landet som fick hålla ett sådant minne. Mindre folkmassor samlades i år och 2020 trots polisförbudet.

Polisen hade bett alliansen att lämna ut all information om grupper de arbetat med utomlands eller i Taiwan – den självstyrande ödemokratin som Kina hävdar som sitt eget territorium – samt kontaktinformation. De nämnde inte vilka specifika incidenter som föranledde utredningen.

Kritiker säger att den nationella säkerhetslagen begränsar de friheter som Hongkong utlovades att de skulle kunna behålla i 50 år efter att territoriet 1997 överlämnades till Kina från det koloniala Storbritannien.

Amnesty Internationals chef för Asien-Stillahavsområdet Yamini Mishra sa att ”den effektivt tvångsupplösta” alliansen visade att de kinesiska myndigheterna försöker censurera alla omnämnanden av tillslaget i Hong Kong, som det har gjort på fastlandet.

”Efter den senaste tidens bortgång av några av Hongkongs största fackföreningar och gruppen som organiserade några av stadens största protester är det klart att Hongkongs regering riktar sig till civilsamhällesgrupper med brett stöd och förmåga att mobilisera”, sade Mishra.

”Oroväckande verkar regeringens strid mot sådana organisationer sannolikt fortsätta.”