Kriget i Ukraina: Angela Merkel försvarar sitt rekord om Putin

Tysklands tidigare förbundskansler Angela Merkel har försvarat sin inställning till Vladimir Putin i sin första stora intervju sedan hon lämnade sitt ämbete.

Hon sa att hon inte hade ”något att be om ursäkt för” när det gäller hennes svar på Rysslands annektering av Krim från Ukraina 2014, då hon stödde sanktioner.

Hon försvarade också sitt motstånd mot att Ukraina skulle gå med i Nato.

Angela Merkel har anklagats för att ha gjort Tyskland sårbart genom att ha affärsdrivande förbindelser med Ryssland.

Rörledningen Nord Stream 2, som ska transportera rysk naturgas direkt till Tyskland, byggdes medan hon var förbundskansler och avbröts först av hennes efterträdare, förbundskansler Olaf Scholz, strax innan Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari.

Tyskland, som står under press att införa nya stränga sanktioner på grund av invasionen, kämpar för att minska sitt beroende av rysk energi utan att skada sin egen ekonomi.

Men Angela Merkel sade att Europa och Ryssland är grannar som inte kan ignorera varandra. ”Vi måste hitta ett sätt att samexistera trots alla våra skillnader”, sade hon.

Invasionen var ”inte bara oacceptabel utan också ett stort misstag från Rysslands sida”, sade hon till den tyske journalisten och författaren Alexander Osang i en intervju som tv-sändes av ARD.

”Om vi börjar gå tillbaka genom århundradena och argumentera om vilken bit av territoriet som ska tillhöra vem, kommer vi bara att få krig”, sade hon. ”Det är inte ett alternativ överhuvudtaget.”

Hon försvarade de sanktioner som införts mot Ryssland som svar på annekteringen av Krim och Tysklands roll i upprätthållandet av fredsprocessen i Minsk, som var tänkt att få slut på striderna i östra Ukraina 2014-2015.

Fredsprocessen, hävdade hon, gav Ukraina tid att utvecklas som nation och stärka sin militär.

”Jag behöver inte klandra mig själv för att jag inte försökte tillräckligt hårt”, sade hon. ”Jag ser inte att jag måste säga ’det var fel’ och därför har jag inget att be om ursäkt för.”

Hon hade motsatt sig ett Nato-medlemskap för Ukraina 2008, sade hon, eftersom hon hade velat förhindra en upptrappning med Ryssland och eftersom Ukraina självt inte var redo. ”Det var inte det Ukraina som vi känner i dag”, sade hon. ”Landet var inte stabilt, det var genomsyrat av korruption.”

Ukrainas president Volodymyr Zelensky, vars land fortfarande står utanför Nato-alliansen trots omfattande västerländskt försvarsstöd sedan invasionen, har beskrivit Tysklands beslut 2008 som en ”missbedömning”.

På tisdagen sade Angela Merkel, som lämnade sitt ämbete för sex månader sedan, att hon hade ”högsta respekt” för Zelensky och att hon var imponerad av ”det mod och den passion” med vilka ukrainarna kämpade för sitt land.