Tyskt val: Väljarna vill ha nytt ledarskap även om många verkar inte övertygade om alternativen

Varför kan du lita på Sky News
De lägger redan ut Angela Merkel på bete vid Tussauds vaxverk i Berlin och klär ut henne i kläder för att vandra, vilket kanslern säger att hon vill göra mer av när hon går i pension.

Fru Merkel har varit kansler i 16 år.

Madam Tussauds studioassistent Karen Fries säger att det kommer att bli konstigt när hon är borta.

”Det kommer att bli konstigt, ja, för det är nu 16 år och vi är inte vana vid att klara oss utan henne, men vi får se.”

Madam Tussaud's studio assistant Karen Fries says it will be strange when she is gone

Angela Merkel kallades ledaren för den fria världen, ett namn som hon själv tyckte var absurt. Men det ger en känsla av det tomrum hon kan lämna i dessa osäkra tider.

Fru Merkel har fått krediten att styra Tyskland genom många kriser men kritiker säger att hon inte gjorde tillräckligt för att se dem komma eller varna tyskar om andra på väg.

Matthew Karnitschnig, Politicos främste Europakorrespondent, säger: ”Problemet är att Merkel har skyddat befolkningen under mycket lång tid från verkligheten i vad som händer i världen.”

angela merkel wax statue in madame tussauds

Mrs Merkel var mer administratör än ledare, säger han och har lämnat en nyckelfråga obesvarad för hennes efterträdare.

Hur de gör kan få konsekvenser långt bortom Tyskland.

”Det som verkligen står på spel är vilken roll Tyskland kommer att spela i världen”, säger han.

”Vill Tyskland vara en riktig spelare på världsscenen, eller vill det agera mer som ett gigantiskt Schweiz mitt i Europa som försöker vara allt för alla människor?”

Matthew Karnitschnig, Politico's chief Europe correspondent

Tyskland efter att Merkel kommer att bli pressad av Amerika att ta sig an Ryssland mer och bli en mer användbar partner inom EU.

För Europas största land och rikaste ekonomi har det inte slagit hårt i huvudet på många i Washington och på andra håll.

Andra håller med om att fru Merkel kastade ut tyskar och skyddade dem för mycket från den globala verkligheten.

Den gröna ledamoten Sergei Lagodinski, som hjälpte till att skriva sitt partis utrikespolitik, sa till Sky News: ”Jag hoppas verkligen att vi efter denna mycket bekväma sömn fick en mycket tröstande ledare som faktiskt drev oss och styrde oss ganska bra genom ett par kriser, måste vi nu vakna upp inte bara för att överleva kris och komma tillbaka till verksamheten som vanligt, utan försöka återuppfatta både Tyskland och Europa i denna nya tid. ”


Den gröna ledamoten Sergei Lagodinski säger att Tyskland måste tänkas om
Världen och Tyskland är väldigt annorlunda nu än för 16 år sedan när Merkel först kom till makten.

Klimatförändringar, populism och artificiell intelligens är alla utmaningar som kräver ett proaktivt ledarskap, utan tvekan en styrka hos Merkel.

”Jag tycker att det är oerhört viktigt, inte bara för Tyskland utan för Europa”, säger Lagodinski.

”Vi har en situation där vi har en förändring när det gäller vem som ska leda Tyskland, men vi har också en helt förändrad global situation.”

Det finns en känsla av en epok som tar slut på tröskeln till detta viktiga val.

I skymningen av en varm septemberkväll verkade väljarna vi pratade med avslappnade om framtiden men också i konflikt.

Det finns en längtan efter stabilitet med en så bekant figur som böjer sig ut och i sådana oförutsägbara tider. Men 16 år är en lång lång tid att ha en ledare, har vi fått höra flera gånger.

Tyskland och världen har nya utmaningar att ta sig an och nya demoner att bekämpa, och väljarna vill ha nytt ledarskap även om många verkar övertygade av den uppställning de måste välja mellan.